Prim ajutor in caz de muscaturi - caine, pisici, serpi

Muscaturile de caine si de pisica - sunt periculoase nu numai pentru ca la locul muscaturii se produce o rana, uneori adanca. Chiar ranile superficiale si zgarieturile facute de caini si de pisici sunt foarte periculoase daca animalul este bolnav de turbare. Vaccinarile facute la timp dupa o asemenea muscatura previn imbolnavirea de turbare chiar daca animalul care a muscat este turbat.
Primul ajutor - pe locul muscaturii se pune un pansament de tifon uscat steril, iar persoana respectiva trebuie dusa imediat la policlinica.

Muscaturile serpilor veninosi - cel mai adesea sarpele musca la picior, atunci cand omul il calca fara sa-l observe, sau de mana atunci cand omul culege ciuperci sau fructe.
Primul ajutor - pentru a se impiedica raspandirea veninului de sarpe in tot organismul trebuie strans bine piciorul sau mana cu o batista, un snur, sau o curea.., deasupra locului muscaturii. Aceasta legatura nu trebuie sa fie tinuta mai mult de 2 ore pentru ca exista riscul de a se mortifica tesuturile. Hemoragia care apare la nivelul muscaturii nu trebuie oprita ci din contra se va incerca sa se stoarca cat mai mult sange din rana. Daca sarpele a muscat de picior, persoana respectiva nu trebuie sa umble; ea trebuie dusa la spital pe targa cat mai repede posibil pentru a i se administra vaccinul antiviperin.

In caz de muscatura provocata de insecta sau scorpion, pe locul muscaturii sau intepaturii se pune un pansament umezit intr-o solutie de amoniac sau de alcool(70 de grade) si ulterior o compresa cu apa de plumb.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home