Vitaminele

Vitaminele (lat. vita = viata si amina = acid aminat) sunt substante organice complexe, indispensabile cresterii si intretinerii organismului animal. Organismul uman, neputandu-le sintetiza, isi asigura necesarul din alimentatie. Sunt prezente in alimente dar se dau suplimentar mai ales in efortul fizic. Supradozarea cu vitamine duce la fenomene de intoleranta(greturi, varsaturi) si al altor tulburari.
Se cunosc doua categorii de vitamine: hidrosolubile ( B, C, PP, P) si hiposolubile (A, D, E, F, K).

B, B1- cu rol in activitatea inimii, sistemului nervos. Doza zilnica este de 1,5-2 mg. Se poate gasi in alimente ca: ficat, rinichi, oua, mazare, fasole, soia, coaja cerealelor (orezul), taratele. Lipsa lui duce la scaderea randamentului, oboseala.
B2 - substanta cu rol in oxidarile celulare, necesarul zilnic este de 2mg iar in eforturi mari 10-20mg. Se gaseste in alimente ca, lactate, oua, varza, spanac, rosii.
B5 - substanta cu rol in ocrotirea celulelor, epiteliilor si celulei hepatice. Necesarul zilnic este 3-8 mg pentru copii si de 8-15 mg pentru adulti. Se gaseste in alimente ca: galbenus de ou, ficat, rinichi, faina integrala, orez nedecorticat.
B6 - substanta cu rol in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor, regleaza activitatea sistemului nervos, creste forta musculara si a rezistentei la solicitarile fizice prelungite. Necesarul zilnic este intre 0,6-1,4 mg pentru copii iar pentru adult 2 mg. Se gaseste in lapte, orez, ulei, galbenus de ou, cartofi, vegetale, carne de vita, carne de pasare, grasimi.
B12 - se gaseste in ficat, oua, carne.
B15 - rol in utilizarea O2 in tesuturi, se gaseste in legume, seminte.

Vitamina C - cu rol in metabolismului calciului, absortia fierului. Doze obisnuite 50-200 mg si 200-500 mg la sportivi. Lispa vitaminei C duce la tulburari ale metabolismului arderilor, scade capacitatea de efort si apar tulburari ale structurii vaselor, astenie profunda, anemie, somnolenta. Sursa cea mai bogata o dau vegetalele proaspete: citrice, rosii, ardei, varza, ceapa verde, patrunjel, marar. O gasim si in ficat, rinichi, creier, lapte.

Vitamina A - cu rol important in metabolism, in integrarea pielii si mecanismul vederii. Se gaseste in ficat, galbenusul de ou, lapte, unt, smantana, varza, spanac, mazare, caise, dovleac, rosii, ardei, sfecla rosie. Cu cat alimentele vegetale sunt mai viu colorate, cu atat sunt mai bogate in vitamina A. Carenta vitaminei A da nastere unor stari patologice importante denumite hipo sau avitaminoze A.

Vitamina D (calciferol) - cu rol in echilibru, cu rol in contractia musculara, mentinerea tonusului musculaturii scheletice. Se gaseste in piele unde se transforma in D cu ajutorul razelor ultraviolete. Este importanta in special pentru varstele extreme, cand apare o rezistenta scazuta in fata infectiilor. Este o vitamina de origine animala, se gaseste in untura de peste, lapte, unt, galbenus de ou, drojdia de bere. Carenta de vit. D duce la rahitism(rahitismul este o boala care apare la copii).

Vitamina E - asigura dezvoltarea fortei musculaturii, creste capacitatea de folosire a O2, produce cresterea masei musculare prin antrenament. Virilizant, stimulator in dezvoltarea spermatozoizilor si ovulelor. Contribuie la stimularea apararii antiinfectioase. Necesarul este de 30-50 mg/24 ore. Carenta de vitamina E la barbat altereaza functia de reproducere. Se gaseste in alimente ca: cereale, telina, maces, varza, fasole, mazare, spanac, oua, carne, unt.

Vitamina F - rol energetic. Se gaseste in arahide, nuci, migdale.

Vitamina K (antihemoragica) se gaseste in alimentatie, ficat de porc, urzici, varza, rosii, conopida, cartofi, untura de peste, dar este si sintetizata de om in intestinul gros, in fecale sub actiunea florei microbiene. Carenta de vit. K se traduce clinic prin aparitia hemoragiilor(fie externe sau interne).

Vitamina PP - se gaseste in alimente de origine vegetala si animala: drojdia de bere, ciuperci, fasole, linte, rinichi, grau, lapte, orez, citrice, struguri etc. Lipsa vitaminei PP da nastere bolii numite pelagra.

Vitamina P - se gaseste in vegetale, fructe, ceai si indeosebi in coaja alba a citricelor(de unde si denumirea de citrin), struguri, prune, frunze verzi. Carenta acestei vitamine creste permeabilitatea vasculara aparand hemoragiile cutanate. Aceste tulburari se datoresc scaderii vaselor capilare.

Vitamina M (acidul folic) -  este format din acizii glutamic si paraaminobenzoic, legati de pteridina - un pigment galben, pe care il gasim in aripile fluturilor si in alimente ca ficat, muschi si drojdia de bere, spanac. Are rol in metabolism, anemii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home