Arteroscleroza

Este o boala generala metabolica, cronica, generata de un complex de factori, veriga principala fiind tulburarea metabolismului lipidic, avand consecinta ingrosarii peretelui arterial, cu stenozarea(ingustarea) lumenului si tulburari de irigatie. Boala este foarte frecventa si afecteaza in special barbatii. Femeile au pana la menopauza o relativa imunitate. Manifestarile clinice apar dupa 30-40 ani, frecventa maxima inregistrandu-se intre 45 si 55 de ani(datorita evolutiei mai indelungate a arterosclerozei, 15-20 ani).
Exista o predispozitie ereditara, genetica, in aparitia bolii.
Cei mai importanti factori de risc sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, factorii genetici, hipotiroidismul, sedentarismul, alimentatia bogata in calorii, in lipide, in glucide rafinate, sare, suprasolicitarile si traumele psihice(stress-urile). In afara acestor factori generali intervine si factorul local(vascular). Asocierea mai multor factori mareste gradul riscului. Elementul cel mai important consta in tulburarea metabolismului lipidic(dislipidemia).
Se apreciaza astazi, in general, ca rolul principal l-ar detine alimentatia bogata in grasimi, in timp ce la nivelul arterelor riscul crescut l-ar reprezenta colesterolul. In invelisul intern al peretelui arterelor se depune o substanta grasoasa numita colesterina. Factorii de risc enumerati tulbura metabolismul, in special pe acela lipidic, si duc in timp la infiltrarea arterelor cu lipide. In concluzie, arteroscleroza este o boala de reglare, metabolica, tulburarile generale metabolice precedand tulburarile vasculare, adica arteriopatia cronica obstructiva.

Arteroscleroza afecteaza majoritatea arterelor mari si mijlocii(arterele coronare, aorta, arterele cerebrale, abdominale, periferice, renale). Proportia cea mai mare se intalneste in arterele coronariene, 90-95%, iar in cele cerebrale si periferice(arterele membrelor pelviene) proportia este mai mica, 40-60%.
Tratamentul arterosclerozei alcatuieste regimul igieno-dietetic si urmareste:
- stabilirea dietei, care trebuie sa fie rationala si sa contina toate principiile alimentare. Dieta trebuie sa combata obezitatea, mentinand greutatea in jurul cifrei ideale. Aportul total caloric trebuie redus cu 20-40%, iar aportul de grasimi, la jumatate(40-50%). Se vor evita grasimile animale(untura de porc, untul, smantana, galbenusul de ou), inlocuindu-se cu grasimi vegetale(ulei de porumb). Aportul de glucide va fi limitat la 100-150 g/zi. Se vor evita cafeaua, alcoolul, fumatul.
- cultura fizica si medicala: masaje, gimnastica respiratorie sau circulatorie, etc
- reglementarea activitatii fizice si psihice: miscarea, respectarea numarului de ore de somn, concedii de odihna..
- tratamentul medicamentos, prescris de medic.
Depistarea si indepartarea factorilor de risc, previn evolutia arterosclerozei, recidivele si complicatiile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home