Bolta plantara

Oasele piciorului - sunt formate de oasele tarsiene, metatarsiene si falangele degetelor(doua pentru haluce). Oasele tarsiene se impart in: tarsul posterior format din astragal sau talus si calcaneu(osul calcaiului) si tarsul anterior format din scafoid, cuboid si trei cuneiforme. Aceste oase din tarsul anterior se articuleaza distal cu cele cinci oase metatarsiene lungi, rezistente, mai mari decat la membrul superior, iar acestea se articuleaza la randul lor cu falanga 1 respectiv 2 si 3.

Bolta plantara - reprezinta un sistem arhitectural osos format din trei arcuri, doua arcuri anteroposterioare de la calcaneu pana la capul primului respectiv cel de-al cincelea metatarsian, si un arc orizontal care leaga cele doua arcuri de la 1 la 5 metatarsian; nu este unitara formata dintr-o singura piesa ci intereseaza calcaneul, talusul, cele trei cuneiforme, scafoidul sau cuboidul si metatarsianul 1-5. In decursul zilei bolta sufera modificari, seara este mai scunda. La sugari in decursul evolutiei sufera modificari(copilul merge cu toata talpa).

Exista doua deficiente ale boltii plantare caracterizate prin: piciorul plat = prabusirea boltei(platfus) si picior escavat = exagerarea boltei. In prabusirea ei pot interveni factori traumatici, metabolici, endocranieni, congenitali.
Bolta plantara contribuie atat in statiunea bipeda pentru o puternica fixare la sol dar si in dinamica mersului, fugii si saltului. Mentinerea anatomica a boltii este conditionata de: 1. Arhitectura oaselor; 2. Fixitatea articulatiilor componente; 3. Rezistenta ligamentelor plantare profunde interosoase si mai ales musculatura plantei.

1 comentarii:

delaverita spunea...

multi nu-si dau seama de aceste modificari daca apar...stau si sufera nu consulta un specialist ortoped pt recomandari de repozitionare pt sustinerea boltei plantare.daca ai dureri in picior daca simtzi ca la mers iti simti picioarele cu dureri in talpamai ales in interorul scobituri talpi ,cu dureri care merg pina in zona lombara cu acordul...unui specialist se gasesc sau se confectioneaza niste talonete pt aceasta zona care sa sprijine si sa preia lipsa de elasticitate a sistemului osos care este cazut sau care cedeaza din anumiti factori...pe care ii stabileste medicul in cauza.Oricum dispar durerile si se simt ameliorari substantiale

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home