Alimentatia

In aceasta lucrare vom vorbi despre notiuni din alimentatia sportivului(de mentinere si de crestere a greutatii corporale) dar si despre scaderea greutatii corporale la care vom adauga si un meniu pentru slabit.
Alimentatia va trebui sa fie in concordanta cu scopul pe care il urmarim:
  • de mentinere a greutatii corporale;
  • de crestere a greutatii corporale;
  • de scadere a greutatii corporale. 

In cazul in care se doreste mentinerea greutatii corporale
(care in teorie ar insemna un echilibru intre consumul de calorii/zi si consumul de energie/zi), avem cateva recomandari legat de ce alimente ar trebui sa consumam, si continutul lor in vitamine:
  • lapte 2 pahare (vitamina A, D)
  • legume (vitamina E si complexul B)
  • fructe (vitamina C)
  • oua, 1/zi ( vitamina A, D)
  • carne (vita, peste, porc 250g/zi)
  • unt 50g paine (moderat)
Este foarte importanta servirea mesei la ore fixe. In cazul efectuarii antrenamentelor trebuie sa se tina seama de intevalul de timp, intre momentul luarii mesei si  pana la antrenament, care va trebui sa fie aprox.2 ore. De asemenea dupa antrenament masa se va lua dupa o ora.

Daca se doreste cresterea in greutate puteti introduce in alimentatia zilnica mai multe dulciuri, paste fainoase, lapte. Pe langa masa obisnuita se recomanda si vitaminizarea.Vitaminele se adauga nu inlocuiesc alimentatia. Se recomanda urmatoarele vitamine: A, B1, B2,B6,E,C,P. De asemenea regimul igienic care cuprinde toate aspectele modului de viata in cadrul activitatii si odihnei trebuie sa faca parte din programul zilnic.

Daca se urmareste scaderea greutatii corporale alimentatia va trebui sa fie formata din mai multe zarzavaturi, fructe si sa scada cantitatea de lichide. Aceasta nu inseamna ca ca cei ce vor sa scada in greutate trebuie sa aiba continuu senzatia de foame sau sete. Printr-o munca sustinuta, prin micsorarea cantitativa a meselor( deci nu calitativa si nici de reducere a numarului de mese pe zi), prin scaderea considerabila a lipidelor(grasimilor) si glucidelor se realizeaza o scadere a greutatii corporale, rationala, stiintifica care nu are efecte negative asupra starii de sanatate. Reducerea lichidelor intr-o proportie rezonabila ajuta la scaderea greutatii. Foarte important este sa nu se exagereze in acest sens pentru a evita riscul deshidratarilor care poate provoca tulburari intregului metabolism. Iata aici un exemplu de dieta pentru slabit:

Masa de dimineata
- o cana de apa minerala(imediat dupa trezire)
- 2-3 albusuri de ou + un galbenus(2/sapt)
- o cana de lapte degresat
- o felie de paine
- o banana
Masa intermediara 
- carne de pui( 60-70grame)
- legume
Masa de pranz
- o portie de supa slaba
- carne de vita la gratar(70-80grame)
- o felie de paine
- orez cu legume
- apa plata
Masa intermediara
- mere 2-3
Masa de seara 
- branza de vaci
- o felie de paine
- un fruct

Nota: Acesta este un exemplu de dieta dupa care va puteti ghida in cazul in care v-ati hotarat sa slabiti corect. Mai multe despre cum sa slabiti corect puteti citi dand click aici. Nu uitati de exercitiul fizic, care efectuat in paralel cu o dieta corespunzatoare va da rezultate remarcabile de care va veti bucura.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home