Stopul cardiorespirator - resuscitarea cardiorespiratorie prin metoda "gura la gura"

Brutalitatea traumatismelor din decursul accidentelor(sportive sau nesportive) au frecvent grave repercursiuni asupra functiilor vitale(respiratore si cardiaca) ale victimei. Prin stop / sincopa respiratorie se intelege oprirea miscarilor respiratorii spontane. Acest lucru il recunoastem dupa urmatoarele semne:
- absenta miscarilor respiratorii si a "jetului" expirator;
- cianoza(coloratia pielii este albastra, vinetie);
- midriaza(dilatarea pupilelor);
- pierderea cunostintei.
In lipsa acordarii imediate a primului ajutor, stopul respirator e urmat dupa 1-2 minute si de stop cardiac. Stopul cardiac se diagnosticheaza rapid prin cercetarea pulsatiilor la nivelul arterei carotide; absenta acestora e semnul de certitudine al stopului cardiac; semnele de insotire sunt: stopul respirator, starea de inconstienta, midriaza bilaterala.

Regulile resuscitarii cardiorespiratorii
1. Inceperea ei cat mai precoce, in mai putin de 5 minute de la instalare;
2. Se incepe cu 5 respiratii puternice;
3. Se incepe masajul cardiac extern; se respira o data la 15 compresiuni sternale;
4. Nu se intrerupe niciodata resuscitarea mai mult de 5 secunde atat timp cat plamanii si inima nu si-au reluat functiile.
Prima conditie pentru asigurarea eficacitatii respiratiei artificiale este permeabilitatea cailor respiratorii superioare(faringe, trahee); primul gest, este deci, verificarea permeabilitatii lor si eventual dezobstructia acestora.
Cauzele care pot determina dezobstructia cailor respiratorii superioare pot fi mecanice sau functionale.
Mecanice:
- "caderea" limbii in faringe datorita hipotoniei muschilor faringieni in cazul accidentatului inconstient.;
- patrunderea unor corpi straini solizi sau lichizi(sange, dinti, sau fragmente de os, lichid gastric varsat si aspirat, etc) in faringe;
- traumatisme directe ale cailor respiratorii superioare.
Functionale:
- edem, spasm glotic(contractie involuntara la nivelul gatului);
- oprirea centrului respirator in traumatisme craniene;
- intoxicatii cu gaze;
- asfixie;
- embolii.


Respiratia artificiala prin insuflatie dupa metoda "gura la gura" - necesita 4 timpi preliminarii (formula mnemotehnica: HELP)
1. Hiperextensia capului(ducerea capului pe spate) - manevra prin care nasul, gura si faringele sunt plasate in acelasi ax cu laringele si traheea.
2. Eliberarea cailor respiratorii superioare - se realizeaza prin scoaterea eventualilor corpi straini din cavitatea bucofaringiana, cu ajutorul indexului mainii drepte; se controleaza si permeabilitatea orificiului glotic.
3. Luxarea anterioara a mandibulei - se deplaseaza anterior baza limbii care ar putea abtura orificiul glotic; se realizeaza tractionand unghiul mandibulei cu ultimele patru degete ale ambelor maini; manevra e corect executata in momentul in care arcada dentara inferioara depaseste nivelul celei superioare, gura fiind intredeschisa.
4. Pensarea nasului - se realizeaza cu policele(degetul mare de la mana) si indexul mainii stangi; prin aceasta manevra, aerul insuflat prin cavitatea bucala este impiedicat sa reflueze pe cale nazala.


In cazul efectuarii propriu-zise a respiratiei artificiale prin metoda "gura la gura" trebuie sa tinem seama de doi timpi:
  • timpul 1 - inspiratie profunda, urmata de apnee voluntara(retinerea aerului);
  • timpul 2 - expiratia; salvatorul cu gura larg deschisa aplica gura sa peste cea a victimei cuprinzand si comisurile bucale(buzele), si sufla cu putere aerul in gura accidentatului.
Cand este posibil se recomanda utilizarea batistei salvatorului; aceasta este o folie de plastic in mijlocul careia se gaseste piesa de legatura; astfel se evita contactul direct al buzelor salvatorului cu ale victimei si se elimina deci posibilitatea contaminarii reciproce, precum si senzatia de repulsie a salvatorului la contactul cu victima.

Respiratia prin metoda "gura la nas"
Aceasta metoda are doua avantaje:
- accidentatul poate fi mentinut in decubit lateral(pe o parte), disparand astfel riscul caderii limbii, care e inevitabila in decubit dorsal(pe spate).
- se poate subluxa madibula, gura fiind inchisa se previne iesirea aerului in timpul insuflarii. Exista diferite metode de respiratie artificiala; in cadrul "prim ajutorului acordat inecatilor" vom arata si alte metode de respiratie artificiala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home