Prim ajutor in caz de entorse

Entorsele sunt traumatisme articulare acute produse prin miscari violente a caror amplitudine depaseste limitele fiziologice, dar nu scot extremitatile osoase din articulatie (cum se intampla in cazul luxatiilor). Cele mai frecvente entorse se produc prin torsionarea articulatiei, dar si cand miscarile depasesc limitele fiziologice. Fortele care actioneaza asupra articulatiei in entorsa sunt destul de mari pentru a leza si partile moi din jurul articulatiei.
Leziunile din entorsa au un caracter complex in functie de intensitatea traumatismului. Constant sunt lezate ligamentele osoase, articulare, care asigura soliditatea elementelor osoase. Leziunile suprafetelor articulare cartilaginoase sunt rare, dar se gasesc in entorsele de gradul III(entorsele sunt de gradul 1,2 si 3).
Entorsele de genunchi se insotesc de leziuni ale meniscurilor.
In lezarea partilor moi, vasele sauguine si limfatice pot fi rupte, ceea ce duce la hemoragii subcutanate, care vor forma echimozele. Leziunile articulare sunt insotite de importante tulburari functionale, edemul, care apare datorita rupturii vaselor limfatice.
Simptomele sunt caracteristice tuturor entorselor, dar variaza in functie de gravitate; durerea este mai vie in gradul 2 si 3 cand pana la 24 ore apar echimozele. Examinarea manuala pune in evidenta la entorsa de gradul III zone dure, care sunt bucati de oase cu ligamente smulse. In entorsele de gradul II si III impotenta este totala de la inceput si persista mult timp. La entorsa de gradul I durerea se atenueaza rapid si ramane o jena articulara.  

Primul ajutor consta in:
-repaus articular prin imobilizare (orice articulatie care a suferit o entorsa trebuie sa fie pusa imediat in repaos);
-combaterea durerii administrand antinevralgice, algocalmin;
-diminuarea hemoragiei: aplicatii reci (punga cu gheata, bandaj compresiv).
-ducerea de urgenta la un serviciu specializat (clinica).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home