Gimnastica la indivizii adulti si in varsta

De multe ori oamenii care in tinerete s-au ocupat cu gimnastica renunta la ea la varsta de 40-50 de ani. Tocmai in aceasta perioada gimnastica are o foarte mare insemnatate pentru intarirea sanatatii, prelungind durata vietii active. De ce devin miscarile mai lente si mai stangace la oamenii in varsta? Cauza principala a acestui lucru nu este atat imbatranirea muschilor, oaselor si ligamentelor, cat mai ales lipsa exercitiilor, a miscarilor la multi oameni in varsta. Din aceasta cauza se inrautateste dirijarea miscarilor de catre segmentele superioare ale sistemului nervos central. 
Gimnastica sistematica, executata dupa o metoda speciala pentru oamenii in varsta, are o influenta favorabila asupra inimii, vaselor sanguine si sistemului nervos, amelioreaza metabolismul, scade greutatea corpului la cei care au tendinta de obezitate, corecteaza tinuta corpului si mersul, creaza o dispozitie vioaie si mareste capacitatea de munca.  

Gimnastica igienica de dimineata 
Fiecare om, indiferent de varsta, trebuie sa inceapa ziua cu o gimnastica igienica de 10 minute. Aceasta contribuie la intarirea sanatatii si marirea capacitatii de munca. Gimnastica de dimineata este numita ''incalzire'' si ea intr-adevar il incalzeste pe om, il face sa fie plin de voiciune si energie.   
E. Vorosilov spunea:  


"Cine nu se ocupa regulat cu antrenamentul fizic, acela se aseamana cu omul care a hotarat constient sa imbatraneasca la 45 de ani, si sa forteze ramolirea sa''


Gimnastica de dimineata ajuta organismul sa treaca de la somn, intr-o dispozitie de munca a sistemului nervos central. In timpul incalzirii sunt antrenate in activitate diverse grupe musculare. Gimnastica de dimineata trebuie facuta pe nemancate, intr-o camera bine aerisita sau in aer liber cu o imbracaminte cat mai usoara. Este foarte utila respiratia cu expiratie prelungita, deoarece in acest caz creste ventilatia plamanilor. In timpul executarii exercitiilor trebuie sa avem grija ca respiratia sa fie ritmica; in niciun caz nu este permis sa retinem respiratia. In cazul in care gafaim trebuie sa facem pauza. Dupa gimnastica trebuie sa urmeze obligatoriu frecarea cu un servet umed sau un dus.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home