Necesarul de lichide - apa

Corpul omului contine aproximativ 65 % apa. Apa joaca un rol exceptional de mare in organism, nu numai ca parte componenta indispensabila a celulelor si tesuturilor organismului, dar si ca mediu in care au loc toate procesele chimice, legate de activitatea biologica a organismului. Alimentatia bogata in hidrati de carbon duce la retinerea apei in corp. La copiii care primesc prin alimentatie o cantitate foarte mare de hidrati de carbon greutatea corpului creste relativ rapid, si ei devin puhavi(cu carnea moale, flasca) in urma retinerii unei mari cantitati de apa in organism. Organismul pierde apa prin urina, transpiratie, prin intestin si prin plamani (sub forma vaporilor de apa in aerul expirat). Pentru compensarea acestor pierderi organismul omului adult trebuie sa primeasca zilnic in medie 2-2,5 l apa. O parte din aceasta cantitate se introduce cu hrana; painea contine aprox. 50% apa iar cartoful aprox. 76% apa. Organismul primeste in medie aprox. 1-1,5 l apa/zi prin mancaruri lichide(ceai si alte bauturi). Pe timp calduros, pierderile de apa prin transpiratie cresc mai mult si de aceea trebuie sa se consume mai multe lichide. Totusi consumul exagerat de lichide este daunator deoarece in urma introducerii unei mari cantitati de lichid in organism creste efortul depus de inima si rinichi. Afara de aceasta cu cat omul bea mai mult cu atat transpira mai mult, iar cu sudoarea se elimina din organism unele substante minerale si vitamine care ii sunt foarte utile.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Sunt putin confuz, credeam ca trebuie sa consumam zilnic aproximativ 2l de apa!Este luat in considerare aici si faptul ca restul alimentelor contin apa?

sportsanatate spunea...

Consumul zilnic de apa este in stransa legatura si cu consumul de alimente(paine,fructe,legume etc.), care dupa cum spuneai si tu, contin si ele intr-o cantitate mai mica sau mai mare apa. O medie ar fi cam 2-2,5l apa/zi cu tot cu cea continuta de alimente. Pe perioada verii se poate ajunge si la un consum 3l/zi.. Totusi dupa cum spuneam si in articol, persoanele care se stiu cu probleme circulatorii nu trebuie sa exagereze cu consumul de lichide deoarece acestea pot creste tensiunea arteriala.

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home