Somnul, salvatorul organismului

In somn, activitatea multor organe este mai putin intensa. Muschii se relaxeaza, respiratia devine mai rara, frecventa contractiilor inimii scade, scade putin presiunea arteriala, organul vazului isi inceteaza complet activitatea. Toate acestea dau posibilitatea organelor corpului nostru sa se odihneasca. Somnul are o insemnatate deosebit de mare pentru odihna si restabilirea capacitatii de munca a segmentelor superioare ale sistemului nervos central. Activitatea creierului este legata nu numai de munca intelectuala, ci si de cea fizica. Afara de aceasta, creierul se gaseste in stare de activitate chiar atunci cand noi aparent nu efectuam nicio munca evidenta. De exemplu, noi ne mentinem permanent corpul in stare de echilibru, in organismul nostru nu inceteaza nicio clipa respiratia si circulatia, organele digestive lucreaza aproape tot timpul, metabolismul decurge continuu. Toate aceste procese au loc cu participarea creierului.  

Cand omul este foarte obosit si nu a dormit de mult, el atipeste uneori in orice conditii. Se cunosc cazuri cand in timpul unui mers foarte lung soldatii au atipit fara a inceta sa mearga. Un asemenea somn nu poate avea valoare deplina si in viata noastra de toate zilele ne straduim intotdeauna sa ne cream anumite conditii care sa contribuie la aparitia rapida a unui somn cat mai profund, dupa care noi ne vom scula mai odihniti. Dintre toate aceste conditii face parte in primul rand un ritm constant de somn. Daca ne obisnuim sa ne culcam in fiecare seara la aceeasi ora, atunci somnul survine deobicei rapid. O insemnatate egala are si constanta conditiilor in care dormim. Inaintea somnului trebuie sa evitam tot ceea ce poate provoca o excitatie puternica a sistemului nervos. 
Cu aproximativ o ora si jumatate inaintea somnului trebuie incetata munca care cere o mare incordare. Este foarte util sa se faca inaintea culcarii o plimbare scurta, neobositoare in aer curat. Trebuie sa se cineze cu cel putin 2 ore inaintea somnului, iar cina nu trebuie sa fie prea abundenta si nu trebuie sa contina mancaruri condimentate sau grase. Pentru ca somnul sa survina mai rapid, si sa fie mai profund trebuie sa se micsoreze pe cat posibil, numarul si intensitatea excitatiilor externe, care impiedica difuzarea inhibitiei in creier. Pe cel care doarme nu trebuie sa cada lumina prea vie, iar in jurul lui nu trebuie sa fie zgomot. 

Trebuie sa avem grija de puritatea aerului din camera in care dormim. Inaintea somnului camera trebuie bine aerisita. Cand vremea nu este prea rece, este bine sa se doarma cu fereastra intredeschisa, iar vara cu ferestrele deschise. Un asternut nu prea calduros contribuie la aparitia mai rapida a somnului si la un somn mai profund. Lenjeria de pat trebuie sa fie din tesaturi care sa permita o trecere destul de usoara a aerului. Asternutul nu trebuie sa fie prea moale, dar sa fie elastic. Este recomandat sa se doarma pe o saltea cu arcuri. Lenjeria de pat trebuie sa fie curata, curatata de praf, sau scuturata in locuri destinate pentru acest scop.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home