Durerile de spate si prevenirea lor

Este bine cunoscut faptul ca multi dintre noi suferim de multe ori de durerile de spate. Daca sunteti un individ cu o conditie fizica obisnuita exista o sansa de opt zeci dintr-o suta de a simtii dureri ale spatelui inferior la un anumit moment in viata. Durerile spatelui inferior nu aleg. Ele pot apare la oricine si in orice moment: o rasucire sau o aplecare brusca, o mecanica corporala gresita (in statica sau in dinamica), o pauza in concentrare in timpul unei sedinte de efort, atunci cand intervine o raceala locala (provocata de aerul conditionat, curentul, dormitul noaptea cu spatele descoperit), cand avem un serviciu static (lucrul la birou 8 ore zilnic) sau atunci cand stam prea mult in masina la volan, pozitia corpului fiind fixa si concentrarea foarte mare (de aceea se si spune ca "boala" conducatorului auto este durerea de spate.., in acest caz, medicii specialisti recomanda ca, atunci cand efectuati un drum mai lung la volan, sa va opriti din cand in cand, sa coborati din masina, si sa faceti cateva miscari de intindere, avand ca scop decompresia coloanei vertebrale). 
In cazul in care simtiti dureri la spate in zona lombara (de multe ori durerea poate cobori si pe picior fiind insotita si de intepaturi ), opriti-va din miscare si odihniti-va spatele. Daca este afectat un nerv, muschiul deservit (inervat) se atrofiaza. Daca durerea radiaza in jos pe picior sau acesta amorteste, sau apar furnicaturi sau o pierdere a functionalitatii muschiului, consultati imediat un doctor; cu cat veti astepta mai mult, cu atat vor fi mai mari sansele de a avea o afectiune permanenta. 


Prevenirea durerilor de spate 
In cazul  in care nu sunteti un individ cu o conditie fizica buna (deci nu aveti o musculatura a spatelui foarte bine intarita, neavand un tonus muscular foarte bun), atunci este foarte important sa incepeti efectuarea unui program de exercitii corect proiectat care poate fi cea mai buna arma impotriva durerii. 
Studii recent desfasurate demonstreaza ca exercitiile destinate intaririi musculaturii spatelui (in special  in partea inferioara a spatelui) pot juca un jol semnificativ in prevenirea durerilor.
 Investigatiile specialistilor  in kinesiologie medicala sportiva releva faptul ca este suficienta o singura sesiune de exercitii specifice pe saptamana pentru a prevenii durerile de la nivelul spatelui.
Aceste exercitii vor trebui sa fie specifice, si efectuandu-le vom avea rezultatul unui spate puternic, unei coloane vertebrale sustinute de o musculatura puternica. "Centura corpului" (formata din abdomen si spate inferior) este foarte importanta si trebuie sa fie puternica. Ea ne asigura o mobilitate a organismului zi de zi.


Mecanica corporala gresita atat in statica cat si in dinamica
In dinamica - cele mai multe probleme ale spatelui inferior apar in momentul efectuarii unor aplecari facute intr-o mecanica corporala gresita (pozitia corpului gresita). Spre exemplu: in ridicarea unui obiect de jos, a unei cutii, a unui geamantan, a unei sacose, sau transferarea lor dintr-o parte in alta.. 
In statica - pozitia corecta in sezand: spatele trebuie sa fie drept si lipit de spatar; trunchiul cu coapsele, genunchii cu  coapsele si gambele cu picioarele sa formeze unghiuri de 90°.

Dar din ce cauza apar probleme ale spatelui inferior ridicand incorect unele obiecte de pe sol? 
Musculatura erectoare (musculatura zonei lombare), in pozitie ortostatica (stand) are o slaba activitate in zona spatelui. Pe masura ce flectam (aplecam) trunchiul, activitatea musculaturii erectoare creste, iar in momentul in care flexia este completa, nu se mai inregistreaza contractia. Din acest moment toata rezistenta mentinerii trunchiului este preluata de ligamentele coloanei, discurile intervertebrale si articulatiile posterioare. Activitatea erectorilor spinali isi incep relaxarea in jurul unei flexii de 50° , iar la finele flexiei trunchiului ei fiind inactivi. In momentul ridicarii unei greutati incorect, musculatura erectoare ramane relaxata, tot efortul fiind preluat de structurile coloanei.
De aici deducem usor solicitarea vertebrala din pozitia de flexie maxima si pericolul pentru coloana vertebrala si pentru elementele aflate acolo (ligamente,nervi).


Pozitia corecta in momentul ridicarii unui obiect de jos este:  flexia picioarelor (o genoflexiune sau o semigenoflexiune), urmata de o inclinare usoara fiziologica a trunchiului inainte, apucarea obiectului (mentinand coloana vertebrala dreapta), apoi ridicare in pozitie stand efectuandu-se odata cu intinderea genunchilor mentinand coloana vertebrala dreapta.
Pozitia incorecta in momentul ridicarii unui obiect de jos: flexia trunchiului (aplecare)  tinand picioarele drepte sau usor indoite din articulatia genunchiului si curbarea spatelui.

Tratamentul 
1) Reducerea inflamatiei – primul pas in tratarea durerilor de spate este de a indeparta inflamatia. Consultati medicul inainte de a folosii orice medicament.
2) Exercitiile fizice specifice - alcatuirea unui program de exercitii, stretching, de prevenire si recuperare conceput de catre specialistul kinesiolog. 


Nota: Exercitiul fizic specific este cheia care ajuta la imbunatatitrea flexibilitatii active si pasive. Daca veti folosi aceste exercitii corect si constant in timp, sansele de a avea accidente ale spatelui vor scadea simtitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home