Ficatul

Ficatul este cel mai mare organ din corp. Organ plin de consistenta ferma, ficatul cantareste la adult 1200 - 1500 g cu vasele golite. Este situat in loja sub-diafragmatica si partea interna a hipocondrului stang. Este alcatuit din doi lobi inegali, cel drept fiind de circa sase ori mai mare decat cel stang.
Ficatul are doua fete: una superioara, convexa, si alta inferioara. Fata superioara este limitata prin doua margini: una posterioara, mai groasa, si alta anterioara, mai ascutita. Pe fata inferioara se observa doua santuri sagitale si un sant transversal, de aspectul literei "H". Aceste santuri delimiteaza lobul drept, lobul stang, lobul patrat, ventral si lobul Spiegel, dorsal. In santul transversal se afla hilul ficatului, prin care patrund vasele si nervii ficatului si ies canalele biliare si limfaticele organului.
Ficatul are doua invelisuri: un invelis seros, care inveleste tot ficatul, cu exceptia unei benzi transversale la nivelul suprafetei superioare, unde ficatul este aderent direct la diafragm; al doilea invelis este capsula Glisson, care acopera ficatul si intra la nivelul hilului in interiorul organului de-a lungul vaselor si cailor biliare.
Vascularizatia ficatului este asigurata de artera hepatica, care aduce sangele arterial, si vena porta, care aduce sange venos functional. Sangele pleaca de la ficat prin venele suprahepatice, care colecteaza tot sangele din acest organ si il varsa in vena cava inferioara. Nervii ficatului provin din plexul hepatic, alcatuit din fibre simpatice care ies din ganglionul celiac si din fibre parasimpatice care se desprind din ambii nervi vagi.

Fiziologia ficatului
Ficatul are o mare capacitate de regenerare, demonstrata prin faptul ca dupa o hepatectomie partiala regenerarea incepe dupa 24 de ore, atinge maximul in 4-5 zile si se termina in 14 zile. Functiile lui sunt multiple, fiind indeplinite la nivelul hepatocitului. Nu vom amintii decat functiile lui principale.
Functiile metabolice se exercita in metabolismul glucidic, proteic si mineral. In metabolismul glucidic, ficatul intervine in fosforilarea si polimerizarea glucidelor in glicogen, asigurand rezerve de glucoza si mentinerea homeostazei glicemice. La nevoie fabrica glucoza din proteine si grasimi. In metabolismul proteic, ficatul are functie proteinoformatoare si de echilibru proteic, functie ureogena. Sintetizeaza albumina, protrombina si fibrinogenul, catabolizeaza nucleoproteinele. In metabolismul lipidelor intervine in absorbtia grasimilor si in fosforilarea lor, in sinteza colesterolului, in sinteza lipoproteinelor, fosfolipidelor si trigliceridelor. In metabolismul mineral actioneaza prin depozitarea fierului si a cuprului si intervine in repartitia apei si a electrolitilor (ionii de Na+, K+ si Cl-) in organism.

Functia biliara comporta secretia si excretia bilei, cu rol important in digestia si absorbtia grasimilor, in absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) in absorbtia fierului si a calciului alimentar. Bila se varsa in intestin in cantitati de 600 -1000 ml/24 de ore. Ea contine 97% apa si urmatorii componenti principali: saruri biliare, pigmenti biliari, colesterol, lecitine si saruri anorganice.

Functia antitoxica consta in faptul ca ficatul dispune de activitati prin care substantele toxice de origine exogena, ca si acelea rezultate din metabolismele endrogene sunt transformate in substante mai putin toxice si eliminate ca stare. Neutralizarea substantelor toxice este realizata de ficat cu ajutorul proceselor de conjugare a acestor substante, cu sulful de exemplu (actiunea de sulfoconjugare).
Ficatul este un important depozit de vitamine A, B2, B12, D, K. El intervine in convertirea carotenilor in vitamina A, in transformarea vitaminei B1, in cocarboxilaza, in conjugarea vitaminei B2 pentru formarea fermentului galben respirator, in procesul de sintetizare a protrombinei cu ajutorul vitaminei K.
Sinteza fermentilor necesari proceselor vitale este indeplinita intr-o foarte mare masura de ficat. Mai amintim interventia ficatului in mentinerea echilibrului acido-bazic, rolul ficatului ca depozit al apei si posibilitatea lui de a echilibra perturbarile circulatorii. In "Aparatul digestiv" puteti vedea pozitia anatomica a ficatului alaturi de celelalte organe interne.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home