temperatura corpului

Este arhicunoscut faptul ca temperatura corpului omului sanatos oscileaza foarte putin, in limitele de 0,5 - 1 grad. Indiferent de temperatura mediului inconjurator(ridicata in timpul verii arzatoare sau scazuta in timpul iernii geroase) temperatura corpului omenesc ramane mai mult sau mai putin constanta. Aceasta se explica nu numai prin proprietatile diferite ale imbracamintei de vara si iarna, dar si prin faptul ca organismul nostru poseda un sistem foarte perfectionat de reglare a temperaturii corpului. Este suficient doar sa inceapa racirea suprafetei corpului, ca imediat are loc excitatia unor terminatii nervoase speciale din piele care percep frigul. In aceste terminatii nervoase apare o excitatie care se indreapta pe calea nervilor spre creier. Din creier excitatia se transmite prin alti nervi la diverse organe, in care se intensifica schimbul de substante si se accelereaza descompunerea glucidelor, lipidelor si proteinelor. In afara de aceasta, cand ne este frig, noi cautam sa ne miscam mai mult si prin aceasta se intensifica activitatea musculaturii noastre. Datorita acestui fapt, in corpul nostru creste eliberarea de energie si producerea de caldura. In consecinta, temperatura corpului ramane la nivelul anterior obisnuit. Cand in mediul inconjurator temperatura se ridica brusc, sub influenta sistemului nervos, intensitatea schimbului de substante din organism scade, scindarea substantelor se incetineste, datorita carui fapt se micsoreaza cantitatea de energie eliberata si producerea de caldura in corp. 


Organismul omului poseda si alte "mecanisme" care permit mentinerea temperaturii constante a corpului. In timpul caldurilor creste pierderea de caldura mai ales prin intensificarea transpiratiei. Glandele sudoripare in timpul actiunii caldurii asupra pielii, excreta sub influenta sistemului nervos mai multa sudoare, iar apa care cantitativ este una din cele mai importante componente ale acesteia se evapora treptat. Transformarea fiecarui gram de apa in vapori de apa prin evaporare, este insotita de absorbtia a 0,58 calorii. De aceea prin evaporarea sudorii temperatura pielii scade. De obicei zilnic se elimina pana la 0,5 l de sudoare(in zilele calduroase sau in cazul unei muncii fizice intense se elimina multa sudoare).
In cazul unei temperaturi ridicate a aerului inconjurator, pielea omului se inroseste vizibil, deoarece se dilata mult vasele sanguine din piele. In acest caz prin vasele cutanate trece mai mult sange. Temperatura pielii este de obicei cu 2 - 4 grade mai scazuta decat temperatura organelor interne. Toate aceste procese complexe, reglate de sistemul nervos, luate in totalitate, duc la faptul ca, atat in cazul cresterii cat si in cazul scaderii temperaturii mediului inconjurator, temperatura corpului ramane mai mult sau mai putin constanta.


Capacitatea de a regla temperatura corpului si de a o mentine la un nivel constant in cazul unor temperaturi variate ale mediului inconjurator (capacitatea de termoreglare), se poate perfectiona. Pentru mentinerea sanatatii si mai ales pentru prevenirea imbolnavirilor datorita racelii este foarte important sa fie dezvoltata aceasta capacitate, sa fie antrenate mecanismele fiziologice de termoreglare. Omul care la inceput suporta greu temperatura joasa sau ridicata, se obisnuieste treptat cu ea, se adapteaza la noile conditii. In viata ne intalnim deseori cu asemenea fenomene, de exemplu, la trecerea dintr-o regiune cu un climat rece intr-o regiune calda, sau invers..
Cu cat omul isi antreneaza mai des capacitatea de adaptare la frig, de exemplu, daca face baie, dus, cu apa rece, cu atat va suporta mai bine dupa aceea temperatura joasa. Obisnuirea treptata la variatiile de temperatura duce la calirea organismului. Click aici pentru a vedea care sunt modalitatile de calire a organismului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home