Oboseala si refacerea

Starea de oboseala in general exprima o reactie fiziologica, o  reactie de inhibitie a SNC (sistemului nervos central), care urmeaza logic si legic unei activitati psiho-fizice. O astfel de stare de disconfort fiziologic, denumita si oboseala fiziologica este combatuta de organism prin mecanismele  asa zisei "refaceri naturale" spontane. Nu se poate vorbi de oboseala ca fiind o boala(indiferent daca ea este de natura fiziologica sau patologica).
Oboseala patologica reprezinta o stare de disconfort fizic insotita de senzatii neplacute si scadere a randamentului fizic, psihic ori a amandurora.
Oboseala fiziologica se previne si se corecteaza prin mijloacele refacerii post efort. Oboseala normala(fiziologica) se reface repede intre 10-30-50 minute in functie de marimea efortului.
Oboseala patologica, care este o depasire a raportului optim dintre antrenare si refacere, care poate duce pana la abandon. Este efectul unui supraantrenament ca marime sau ca frecventa. Daca efortul este prelungit peste limitele obisnuite, iar timpul de oxidare a acidului lactic a fost mic, acesta se acumuleaza in cantitati mari. Astfel ca de la o zi la alta datoria de O2 nu se acopera.
Exista in principal trei teorii care explica geneza oboselii patologice:
-teoria epuizarii substratului energetic( ATP, glicogen)
-teoria autointoxicarii cu produsi de metabolism intermediar, in special la nivel muscular, prin acumulare de acid lactic, care duce la blocarea contractiei musculare.
-teoria heterocromismului, care explica oboseala prin blocarea sinaptica neuromusculara, deci a placii neuromotorii care induce in acest fel blocarea transmiterii influxului de la nerv la muschi.

In 1988, E. Newsholme si Leech T. precizeaza cauzele oboselii ca fiind urmatoarele:
Oboseala fizica caracterizata prin acumularea de protoni, acid lactic, amoniac in muschi.
Oboseala centrala, psihica caracterizata prin scaderea glucozei circulante (creierul utilizeaza 5 g glucoza/min. fiind foarte sensibil la scaderea glicemiei); factorii neuropsihici, in special stresul; cresterea concentratiei unor aminoacizi in sange: leucina, valina, triptofan.
Simptomatologia este polimorfa, putandu-se manifesta prin oboseala psihica, instabilitatea si scaderea atentiei concentrate, scaderea rezistentei la stres sau / si prin oboseala fizica cu astenie fizica, scaderea randamentului fizic, tulburari de comportament de apetit, de somn, etc.
"Tratamentul oboselii", consta in primul rand prin aplicarea mijloacelor naturale: somn, o alimentatie echilibrata, vitaminizare corespunzatoare (complexul B, C, E...), evitarea surmenajului, dozarea efortului si repaosului.
Supraincordarea
Este o discordanta dintre solicitare si capacitatea de raspuns pe moment a organismului, fiind definita ca o forma acuta a oboselii patologice. Intr-o astfel de stare organismul este "depasit". Supraincordarea poate sa apara mai ales la neantrenati, inconvalescenta dupa boli infecto-contagioase, in cazuri de dopaj, cand inhibitia de protectie este afectata de droguri.
Simptomatologia este cea impusa de aparatul sau sistemul suprasolicitat:
-inima fortata si clacaj cardiac;
-dereglari neurologice si neurovegetative, modificari de tonus muscular, tulburari de coordonare si echilibru, tulburari de mers, tulburari senzoriale, vizuale, auditive, vestibulare;
-clacaj muscular;
-tulburari neuro-psihice manifestate prin senzatia de epuizare totala.
Daca se depaseste acest moment al fazei acute, tulburarile descrise dispar treptat, iar dupa 3-4 saptamani sportivul isi poate relua antrenamentele treptat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home