Grasimile - sursa concentrata de energie

Dintre toate substantele nutritive, grasimile reprezinta sursa cea mai concentrata de energie: 1g de grasime produce in organism de 2,3 ori mai multa energie decat un gram de hidrati de carbon sau proteine. De aceea in cazurile cand cheltuielile energetice cresc mult, se mareste de obicei si continutul de grasimi din hrana. Aceasta are loc in cazul muncii fizice grele, precum si al pierderilor ridicate de caldura in urma temperaturii scazute a aerului. Asa se intampla cu locuitorii regiunilor reci din nord, care consuma mai multe grasimi decat locuitorii regiunilor calde din sud.

Grasimea este necesara organismului nu numai ca izvor de energie. Depunandu-se in tesutul celular subcutanat, fereste organismul de pierderile de caldura si apara organele interne de socurile puternice in cazul caderii, lovirii.. Grasimile se pot forma usor in organism din hidratii de carbon, dar cu toate acestea, nu este permisa excluderea grasimilor din alimentatie.
Cantitatea insuficienta de grasime din hrana, si cu atat mai mult lipsa sa totala, are o influenta defavorabila asupra organismului. Impreuna cu unele grasimi se introduc in organism vitaminele necesare acestuia. Afara de aceasta, in grasimi, mai ales in uleiurile vegetale, se gasesc acizi grasi nesaturati, necesari organismului, care nu ii poate sintetiza si de aceea trebuie introdusi impreuna cu alimentele.
Diferenta dintre valoarea nutritiva a grasimilor vegetale si animale tine si de contintul lor in vitamine(in uleiurile vegetale nu se gaseste vitamina A).

Dintre grasimile animale, foarte valoroasa este cea din lapte( in unt, smantana, branza grasa de vaca, lapte), deoarece ea contine vitaminele A si D. In untura de peste se gaseste o cantitate deosebit de mare din aceste vitamine. In hrana trebuie sa se gaseasca totdeauna si ulei vegetal, care contine acizi grasi nesaturati. In afara grasimilor, in multe produse alimentare exista lipoizi(substante asemanatoare grasimilor); fosfatide(lecitina); colesterolul, etc.
Colesterolul intra in constitutia tuturor celulelor organismului. In cazul tulburarii metabolismului normal al colesterolului, in organism se poate forma un exces de colesterol care favorizeaza dezvoltarea arterosclerozei(vedeti aici).
In asemenea cazuri se recomanda sa se evite consumul unor cantitati mari din produsele bogate in colesterol(ficatul, creierul, rinichiul, galbenusul de ou, untul). Norma zilnica de grasimi la adulti oscileaza in functie de caracterul muncii intre 106 si 153 g, pentru copii, pana la 1 an, ea este egala cu 51 g, pentru copii de la 1 an la 11 ani, cu 51-58 g , pentru cei de la 11 la 18 ani, cu 86-99 g.

O cantitate prea mare de grasimi in hrana, ca si cantitatea excesiva de hidrati de carbon, poate contribui la aparitia obezitatii. Afara de aceasta, excesul de grasimi in alimentatie scade asimilarea celorlalte substante nutritive si poate duce la tulburari digestive. La calcularea cantitatii de grasime din alimentatie trebuie sa tinem cont de faptul ca ea nu se gaseste numai in uleiul vegetal, unt, slanina, margarina. Noi introducem destul de multa grasime in organism si cu carnea grasa, pestele gras, s.a. Vedeti aici tabelul cu principalele alimente si continutul lor in grasimi, glucide si protide.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home