Constipatia "obisnuita"

Constipatia "obisnuita" apare adesea ca urmare a unei alimentari numai cu produse rafinate, lipsite de celuloza, cum ar fi de exemplu painea alba, fierturile, parjoalele, mezelurile si pestele, cu excluderea legumelor, fructelor, a painii negre, verzei murate si a altor produse bogate in celuloza. De asemenea, hrana cu un volum mic poate duce la constipatie (vezi volumul hranei si senzatia de saturatie).
Vorbim despre constipatie "obisnuita", fiind cea considerata normala(daca nu depaseste 2-3 zile), dar constipatia poate apare si in urma unor boli, cum este colita cronica, cand constipatia este insotita de dureri in abdomen; in acest caz medicul stabileste o dieta corespunzatoare.

Ca sa se previna aparitia constipatiei "obisnuite" trebuie sa mancam totdeauna mancaruri cat mai variate, in compozitia carora sa intre in mod obligatoriu produse bogate in celuloza.
In caz de constipatie "obisnuita", in conformitate cu indicatiile medicului si cu caracterul prepararii culinare, dieta trebuie sa excite activitatea intestinului. Intestinul poate fi excitat pe cale chimica si mecanica. Dintre excitantii chimici fac parte: produsele lactate acidulate proaspete(iaurtul, chefirul de o zi, etc), zaharul, fructele dulci, in special prunele uscate, smochinele, fructele si legumele murate si fermentate, produsele sarate, grasimile, bauturile gazoase. Dintre excitantii mecanici ai intestinului fac parte in primul rand produsele care contin multa celuloza: painea din faina de calitate inferioara, sorturile de paine speciala dietetica, painea integrala, legumele si fructele crude si fierte.
Are importanta si temperatura mancarii: mancarurile si bauturile reci excita intestinul si de aceea se recomanda bautul pe stomacul gol dimineata in pat, a unui pahar de compot rece de prune uscate, tinute o noapte pentru inmuiere, sau a unui pahar de apa rece indulcita.

Prelucrarea culinara a mancarii trebuie sa favorizeze de asemenea activitatea intestinului. Carnea trebuie sa fie taiata in bucati, crupele trebuie sa fie farmitate. Trebuie evitate mancarurile care menajeaza intestinul adica acele mancaruri care nu-l excita, si de asemenea cele care au o actiune astringenta(strangatoare). Din aceasta categorie fac parte de exemplu gelatina din fructe, jeleurile, cacao, ceaiul tare, fructele cu gust astringent. Activitatea intestinului este schimbata de varza de mare, folosita pe scara larga in lume ca produs alimentar; este folosita sub forma de pulbere sau frunze uscate taiate marunt, administrandu-se cate 2-3 lingurite de ceai/zi, intr-o lingura cu supa sau in apa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home