Sistemul endocrin - Timusul

Glandele endocrine - sunt glande lipsite de canal excretor care secreta substante cu structuri chimice caracteristice(hormoni), pe care le elimina direct in sangele capilarelor inconjuratoare. Hormonii secretati de glandele endocrine intervin in reglarea activitatii tuturor organelor si tesuturilor. Impreuna cu sistemul nervos asigura unicitatea organismului si adaptarea la mediu. Hormonii pot produce modificari morfofunctionale importante in diferite organe(tesuturi).

Timusul

Este glanda copilariei situata toraco-cervical (in mediastinul anterior, inapoia sternului) ajungand pana la baza gatului. Are forme variabile, fiind alcatuita din doi lobi(drept si stang) inegali, care se unesc in portiunea mijlocie dand aspectul literei "H".

Se dezvolta pana in al doilea an de viata, stationeaza pana la 12-15 ani, dupa care involueaza (se atrofiaza), odata cu intrarea in actiune a gonadelor reducandu-se la adult la o zona de tesut timic.
Este invelit intr-o capsula conjunctiva fibroasa ce trimite septuri care separa glanda in mai multi lobuli. Microscopic lobul timic este constituit dintr-o retea de celule reticulare, in ochiurile careia sunt dispuse celulele numite timocite diferentiate de linia limfocitara. Limfocitele produse de timus se numesc limfocite T si contribuie la imunitatea celulara a organismului.

Academicianul St. Milcu a descoperit hormonul tirosterina, secretat de timus, care impreuna cu timozina si timina au actiuni comune:
- stimuleaza imunitatea
- sunt radioprotectori si antitumorali
- favorizeaza procesele de crestere si dezvoltare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home