Prim ajutor in caz de contuzii si luxatii

In contuzii (lovituri), sangele iese din vasele sanguine superficiale in tesuturi pe care le destrama.. Daca o asemenea acumulare de sange (hemoragie) se produce in profunzime, atunci pe locul contuziei se poate vedea numai o umflatura dureroasa la palpare. Daca hemoragia se produce sub piele sau aproape de suprafata corpului, atunci curand dupa contuzie  pe locul respectiv se poate constata aparitia unei culori vinete, numita si "vanataie".
Pentru a alina durerea si a prevenii cresterea dimensiunilor tumefactiei (umflaturii), pe locul contuziei se pune o punga cu gheata sau o compresa rece (de ex: o batista inmuiata in apa rece si stoarsa). Daca dupa cateva ore tumefactia nu se reduce, trebuie sa ne adresam medicului specialist.
Dupa contuziile la nivelul capului apare uneori, nu imediat, ci dupa cateva zile, o durere de cap puternica sau varsaturi. In aceste cazuri este necesar sa se cheme medicul; pana la sosirea lui, bolnavul trebuie culcat pe pat cu capul usor ridicat; pe cap se pune o compresa rece sau o punga cu gheata.
In cazul unei luxatii este modificat contactul normal dintre suprafetele articulare ale oaselor; de aceea miscarea in articulatia bolnava devine imposibila, iar mana sau piciorul luxat are o proportie neobisnuita.
In caz de luxatie a articulatiei umarului, mana este rasucita in afara, iar miscarile posibile in articulatia cotului si la incheietura pumnului, nu sunt posibile in articulatia umarului.
In caz de luxatie a articulatiei cotului, devin imposibile miscarile in articulatia cotului( uneori apare si un hematom), pe cand miscarile in articulatia umarului si la incheietura pumnului sunt normale.
In caz de luxatie in articulatia soldului, piciorul este rasucit in afara sau inauntru, miscarile in articulatia soldului nu sunt posibile pe cand miscarile in articulatia genunchiului si gleznei sunt pastrate.
Nu trebuie incercata reducerea, indreptarea luxatiei; acest lucru trebuie facut doar de medic si in acest caz se recomanda ca bolnavul (imobilizat in aceeasi pozitie) sa fie trimis  imediat la spital.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home