Volumul hranei si senzatia de saturatie

Senzatia de saturatie depinde intr-o oarecare masura de gradul de umplere cu alimente a stomacului, de presiunea pe care o exercita hrana consumata asupra peretilor stomacului. De aceea chiar la valori calorice egale, diferite feluri de mancare vor provoca grade deosebite de saturatie. Sa ne inchipuim ca valorile calorice a 400 g cartofi fierti si 100 g branzeturi sunt aproximativ identice(335 calorii), dar volumul acestei cantitati de cartofi este de aproximativ patru ori mai mare si de aceea cartoful va provoca o senzatie de saturatie mai puternica. Doua oua, avand o greutate de cca. 100 g, sunt percepute ca o hrana mai satioasa in comparatie cu 20 g de unt, care au aceeasi valoare calorica(aprox. 140 de calorii), dar un volum de 5 ori mai mic.


Hrana trebuie sa aiba un volum suficient, acest lucru fiind necesar in primul rand pentru ca sa apara senzatia de saturatie. Afara de aceasta, hrana cu un volum mic poate duce la constipatie. Totusi nu este de dorit nici o hrana cu un volum prea mare, deoarece ea se asimileaza mai greu. Pe langa aceasta, consumarea permanenta a unor mancaruri cu volum foarte mare poate favoriza la unii oameni aparitia bolilor cronice ale stomacului.
Determinarea volumului necesar al hranei - se face tinand cont de cerintele igienei alimentatiei, ca si de particularitatile individuale ale omului si de obicieiurile sale. Senzatia de saturatie depinde si de durata ramanerii alimentelor in stomac. Din acest punct de vedere, diferite produse si diversele mancaruri se deosebesc intre ele foarte mult. Experientele facute special au aratat, ca doua oua fierte, tari, au ramas in stomac 2 ore si 30 de minute, 2 oua fierte moi, 1 ora si 30 minute, iar doua oua crude, 1 ora si 10 minute. Cantitatea de 200 g de paine a ramas in stomac 2 ore si 30 minute, 200 g de cartofi fierti, 4 ore, iar 200 grame de cartofi cu 50 g de carne, 5 ore. Produsele de lapte trec foarte rapid din stomac in intestin. Hrana alcatuita numai din hidrati de carbon  se elimina din stomac mai rapid decat hrana alcatuita din hidrati de carbon si proteine. Cel mai mult timp sunt retinute in stomac mancarurile grase. 


Atat alimentatia insuficienta cat si cea excesiva, sunt daunatoare. Senzatia de saturatie care survine dupa mancare, ne ajuta sa evitam atat o extrema cat si  cealalta. Dar nu totdeauna ne putem baza numai pe aceasta senzatie. 
Oamenii deprinsi sa consume alimente cu un volum mic, dar cu valoare calorica ridicata, se satura rapid in urma consumarii volumului obisnuit de hrana, chiar atunci cand aceasta este insuficienta ca valoare calorica. Si invers, cine este obisnuit sa manance o cantitate mare de alimente cu valoare calorica mica, nu va fi satul in urma consumarii unei cantitati mai mici de hrana, chiar daca ea are o valoare calorica ridicata.

Unii oameni au nevoie pentru a se satura de mult mai multa hrana decat in mod obisnuit. Asa se intampla la adolescenti in perioada cresterii intense, ca si la convalescenti dupa o boala infectioasa. In asemenea cazuri consumarea unor cantitati relativ mari de hrana este utila, deoarece nevoia de substante nutritive a organismului este marita in realitate. Dar uneori se observa "foamea falsa", un apetit anormal marit, in lipsa unei nevoi marite de substante nutritive a organismului. In unele boli, bolnavul nu este satul niciodata, cu toata alimentarea frecventa si abundenta. In aceste cazuri de tulburari patologice ale apetitului normal este necesar sa se trateze boala principala. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home