Masajul cardiac extern

Se poate efectua de catre orice persoana care cunoaste foarte bine manevrele de resuscitare care trebuiesc facute succesiv.
Metoda masajului cardiac extern se executa pe accidentatul intins in decubit dorsal(pe spate) pe un plan dur.
Etapele resuscitarii cardiace sunt urmatoarele:
1. Ne asezam lateral de accidentat, in picioare sau, daca acesta este culcat la nivelul solului,  in genunchi;
2. Aplicam mana stanga pe treimea inferioara a sternului; contactul se face numai cu talonul mainii(portiunea de mijloc a palmei) in timp ce degetele se mentin ridicate; respectarea topografica a asezarii mainii urmareste evitarea fracturarii coastelor.
3. Asezam mana dreapta in aceeasi pozitie peste mana stanga;
4. Apasarea o executam cu membrele superioare in extensie(intinse), urmarind ca forta de apasare sa se transmita prin suprafata regiunii carpiene. Apasarea trebuie sa fie scurta, energica si cu o frecventa de cca. 60/min. Executarea corecta a apasarii trebuie sa produca o deformatie a sternului de 3-6cm. Eficienta masajului cardiac devine evidenta dupa primele minute de la aplicare, deoarece reoxigenarea sangelui arterial incepe numai dupa aprox. 1 minut de la initierea actiunii. Culoarea tegumentelor se schimba, midriaza(dilatatia pupilei) se reduce, pulsul devine perceptibil la nivelul arterelor mari(carotida, femurala), tensiunea arteriala creste.

Daca masajul nu este eficient, suntem obligati sa continuam actiunea de resuscitare pana la controlul traseului electric. Masajul cardiac nu este eficient daca exista o insuficienta respiratorie(vedeti aici metoda de respiratie artificiala prin insuflatie "gura la gura"). De retinut este faptul ca instalarea respiratiei spontane poate sa intarzie dupa ce inima isi reia activitatea; de aceea, respiratia artificiala trebuie continuata pana ce accidentatul este capabil sa respire singur, spontan si regulat.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Wonderful items from you, man. I've take note your stuff prior to and you're simply extremely wonderful.
I really like what you've bought right here, really like what you are stating and the best way during which you are saying it. You're making
it entertaining and you still take care of to keep it wise.

I can not wait to read much more from you.
This is actually a great site.

Look into my webpage - Airplane Simulator Game

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home