Necesarul caloric pe varste de la copil la adult

  











Este foarte importanta alimentatia inca din perioada anteprescolara, scolara si pubertate, perioada in care are loc procesul de crestere fizica si psihica a copilului, numita si ''seculartrend-ul ''. Un sudiu efectuat pe un lot de adulti de 50 ani care au fost supraponderali(obezi) in adolescenta, a aratat ca au risc dublu de a muri la 60 ani de inima sau de alte boli, chiar daca au slabit pana atunci. Studiul a aratat ca le era de 8 ori mai greu sa ridice un obiect greu, comparativ cu cei de aceeasi varsta, care nu au fost niciodata obezi. In principiu, consumul energetic este mai mare la varsta copilariei decat la adulti. Acest lucru apare datorita necesitatilor impuse de crestere si diferentiere. Consumul energetic este consumul de alimente care prin oxidare sau ardere produce calorii, deci energie sub forma de calorii.  

Consumul energetic pe categorii de varsta: -perioada anteprescolara si scolara, 1-3 ani consum 1300 C/zi, 4-6 ani consum 1900 C/zi, 7-9 ani consum 2100 C/zi, si 10-12 ani consum 2500 C/zi; la adolescenta 13 -20 ani, consumul energetic va fi: 13-15 ani consum 3200 C/zi si 16-20 ani 3800 C/zi. Perioada cuprinsa intre varsta 13-15  ani se numeste perioada pubertara in care consumul de calorii la fete va fi mai mic cu 200-800 C, fata de 3200 -3800. In cadrul sportului de performanta, la aceste ratii se adauga 10-15% la ramurile de sport care necesita dezvoltarea masei musculare. Pubertatea este procesul prin care copilul se transforma in adult. Pubertatea inseamna atingerea maturitatii glandelor endocrine. Atat la fete cat si la baieti, acestea se intind pe durate diferite si difera de la un sex la altul. Aceste procese depind de doi factori: mediul extern si factorii ereditari personali. Zestrea ereditara poate fi influentata prin antrenament in proportie de 30%, pentru activitatea inimii, a plamanilor, a oxidarilor celulare producatoare de energie

Cresterea si dezvoltarea - Fiecare copil poseda o zestre ereditara genetica, care in scoala, in mediul creat de noi, in alimentatie, sport, invatatura, se manifesta prin particularitati individuale. Exista o obligatorie concordanta intre factorii ereditari si cei de mediu. O discordanta intre acesti factori duce la perturbari grave ale cresterii, diferentierii, ale morfologiei, fiziologiei si psihicului.  

Factorii care influenteaza cresterea si dezvoltarea 
1. Factori externi (conditiile economice, sociale, igienice, locuinta, alimentatie, scoala). 
2. Factori interni (zestrea ereditara prin ADN, ARN, sistemul hormonal, glanda hipofizatiroida) asigura sistemul energetic al organismului, adaptarea si apararea de stres. 
3. Factori patologici (boli infectioase, boli in jurul perioadei de nastere sau genetice care perturba procesul de crestere).

Seculartrend-ul este un proces care se manifesta in ultimii 100 de ani astfel: valorile medii ale inaltimii si greutatii sunt mai crescute fata de secolul trecut; maturizarea sexuala are loc mai rapid si astfel varsta sexuala se mareste; longevitatea este mai mare si urca la 80-85 ani. Seculartrend-ul poate duce la suprasolicitari mai ales ca, copiii prezinta o mare labilitate nervoasa si hormonala. Trebuie sa tinem seama de toti acesti factori asigurand o alimentatie corespunzatoare copiilor inca din varsta prescolara(1-3 ani), in cazul in care dorim dezvoltarea lor, la cei mai inalti parametrii, atat psihic cat si fizic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home