Pancreasul endocrin

Componenta endocrina a pancreasului este reprezentata de niste insule de celule cu structura de glande de secretie interna, raspandite printre elementele (lobulii) pancreasului exocrin. Aceste celule se numesc insulele lui LANGERHANS si sunt raspandite in cordoane care fac o retea, in ochiurile careia se afla capilarele cu care celulele intra in contact.  
Exista doua tipuri de celule:  
1. Celulele alfa - in centrul insulelor, care secreta glucagonul
2. Celulele beta - situate la periferie, care secreta insulina. Atat insulina cat si glucagonul au rol esential in metabolismul glucidic. 

Insulina - este un hormon cu structura polipeptidica atacat de enzimele digestive deci nu se poate administra pe cale orala. Sunt foarte multe cercetari in lume pentru a face o insulina administrabila pe cale orala(bucala).
Actiunile insulinei 
- scade concentratia glucozei in sange
- stimuleaza functia glicogonetica a ficatului
- favorizeaza transformarea glucozei in glicogen care se depoziteaza in celulele hepatice
- in tesutul adipos stimuleaza transformarea glucozei in trigliceride.
Insulina este principalul hormon hipoglicemiant. Mecanismul de actiune al insulinei este foarte complex indeosebi la nivelul membranelor celulare, favorizand patrunderea glucozei si transportul aminoacizilor.

Reglarea secretiei se face:
- prin mecanismul de feed-back, pe baza nivelului de glucoza in sange (factor normal)
- pe cale nervoasa prin intermediul nervului vag si hipotalamusului anterior.

Hiposecretia insulinica determina diabetul zaharat, caracterizat prin hiperglicemie, glucozurie, polifagie cu scaderea in greutate, poliurie(eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală). In stadii avansate, deficitul de insulina determina sinteza si acumularea corpilor cetonici care au o actiune nociva asupra organismului determinand coma diabetica sau chiar moartea.
Hipersecretia determina hipoglicemie diminuand rezervele de glucoza si influentand SNC care consuma multa glucoza, putandu-se ajunge pana la coma hipoglicemica.

Glucagonul - este tot un hormon polipeptidic dar cu masa moleculara mai mica glucozei. Este secretat de insulele alfa, are o actiune hiperglicemica prin glicogenoliza, creste concentratia de zahar in sange, descompune glicogenul hepatic, scade biosinteza acizilor grasi si creste biosinteza corpilor cetonici. Impreuna cu adrenalina este principalul hormon hiperglicemiant. Creste secretia in timpul inanitiei(absenta aportului alimentar) stimuland gluconeogeneza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home