Slabirea, ca si boala de nutritie

Bolile de nutritie sunt afectiuni caracterizate prin tulburari in metabolismul substantelor alimentare avand ca rezultat deteriorarea organismului. Principalele boli de nutritie sunt:  slabirea, obezitatea, diabetul, guta.
Slabirea inseamna scaderea greutatii corporale ideale sub limita normala. Daca greutatea unui om scade cu 5% vorbim de slabire de gradul I sau slabire usoara; cand pierderea este de 10-20% slabirea este de gradul II sau slabire medie; cand scaderea este peste 20%, slabirea este de gradul III si vorbim de o stare de denutritie.
Casexia este cea mai grava forma de slabire.

Cauzele slabirii:
  • subalimentatia sau alimentatia deficitara sau neechilibrata.
  • boli digestive (gastrite, ulcer, entrite, ciroze..)
  • boli infectioase(febra tiroida, dizenterie)
  • boli endocrine(hipofiza,tiroida,suprarenale)
  • boli cronice(tuberculoza, cancer, reumatism, anemii..)

Simptome:
Astenie, somnolenta, ameteli, pierderea greutatii corporale, paloarea fetei, disparitia tesuturilor adipos si muscular, hipotensiune anemie.

Evolutia si complicatiile slabirii imprima organismului o stare de receptivitate fata de multe boli(gripe, pneumonii etc.). Ca si tratament, putem impune de la inceput marirea aportului alimentar si tratarea bolii. Ratia alimentara este foarte importanta si poate ajunge progresiv si pana la 4000cal./zi, glucidele trebuind sa dea 50% din totalul caloriilor. Ca si tratament medicamentos trebuie sa folosim un tratament tonic si stimulant(vitaminoterapie, calciu, stricnina, stimulante pentru apetit). Sa nu uitam si de cura de altitudine care in multe cazuri poate devenii foarte utila.
Puteti sa va calculati greutatea corporala ideala dand click aici si cautati Indicele de nutritie Lorenczi.

Nota: Aceasta lucrare, "slabirea ca si boala de nutritie", este adresata persoanelor cu tulburari in metabolismul alimentar si celor cu boli infectioase, endocrine, digestive etc. Daca nu suferiti de aceste afectiuni si doriti sa vedeti cum se poate slabi corect dati click aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home