Legumele, zarzavaturile si fructele

Legumele, zarzavaturile si fructele contin putine proteine si grasimi, multe din ele sunt relativ bogate in hidrati de carbon, dar ceea ce este si mai important, este continutul de vitamine si substante minerale care au o mare insemnatate pentru activitatea normala a organismului. Bogatia de vitamine a legumelor si zarzavaturilor depinde intr-o masura insemnata de anotimp. Astfel vara si toamna pentru obtinerea dozei zilnice de vit. C  si B1 este suficient sa se consume 250-300 grame de cartofi noi; iarna continutul de vit. C din cartof scade si de aceea cantitatea de mai sus trebuie dublata, iar in lunile de primavara marita de aprox. 5-6 ori sau chiar mai mult, ceea ce practic este imposibil. De aceea iarna marirea cantitatii de vit. C se realizeaza prin folosirea unor produse conservate (ardei umpluti, mazare verde, spanac, varza murata) si a sucurilor de legume crude(rosii). In zarzavaturi si in unele legume se gaseste mult caroten(provitamina A). Cartoful, ceapa, ridichile, gulia si sfecla nu contin aproape deloc caroten mai ales in timpul iernii. In legume si zarzavaturi se gaseste de asemenea si vit. B2 (spanac, varza de Bruxelles).
Legumele si zarzavaturile constituie si o sursa importanta de celuloza. Totusi inca o proprietate importanta a legumelor si zarzavaturilor o constituie asigurarea unei digestii bune a hranei si marirea gradului de asimilare a hranei mixte. Legumele si zarzavaturile fac hrana variata si ii imbunatatesc gustul. Cercetarile au aratat ca legumele si zarzavaturile crude, fierte, murate, si mai ales supele de legume sunt excitatii puternice ale glandelor digestive( salivare, gastrice, pancreas si ficat). In cazul consumarii unor alimente bogate in proteine(carne, oua, branza) in asociatie cu legume si zarzavaturi, secretia sucului gastric creste aproape la dublu, iar in cazul consumarii unor alimente bogate in hidrati de carbon(paine, macaroane, etc.) cu legume si zarzavaturi, ea creste si mai mult. De aceea legumele si zarzavaturile maresc mult gradul de asimilare a proteinelor, hidratilor de carbon si grasimilor din hrana.

Prelucrarea legumelor prin fierbere in abur. In ultima perioada am observat ca este din ce in ce mai promovata aceasta practica de fierbere a legumelor in aburi. De-a  lungul timpului au aparut diverse aparate de fierbere de la clasicul vas cu fund dublu pana la modernele fierbatoare(electrice) in abur din zilele de astazi, pe care, ca si utilizator, vi le recomand cu incredere..
Dar sa vedem acum, de ce este mai bine sa fierbem legumele in abur? In cazul fierberii in abur, legumele sunt supuse unei incalziri lente, celuloza din ele se inmoaie bine si devine mai fina; in legume ramane o cantitate mai mare de vitamine si saruri minerale(comparativ cu fierberea in apa, cand o foarte mare parte se pierd). De exemplu, cartoful curatat daca este fiert in apa pierde 22% din sarurile minerale, iar daca este fiert in abur numai 7,1%. Se recomanda fierberea in abur a cartofilor, sfeclei, si morcovilor destinati prepararii salatelor si ghiveciului.
De asemenea daca spanacul este fiert in abur pierderile de vit. C vor fi mici iar carotenul se va pastra in intregime. In cazul in care se doreste tocarea spanacului dupa ce a fiert, se recomanda sa nu folositi ustensile de metal(masina de carne), pentru ca spanacul fiert in contact cu metalul pierde vitamina C.

Fructele - se apropie prin compozitia lor chimica si prin valoarea lor nutritiva de legume si zarzavaturi. Ele contin vitamine si saruri minerale importante, celuloza pana la 10%, multe zaharuri usor asimilabile si alte substante extractive gustoase. Datorita continutului de acizi organici(pectine, etc), fructele joaca un rol important in procesele digestive si favorizeaza activitatea normala a intestinului. Majoritatea fructelor constituie o sursa importanta de vit. C iar in caise, se gaseste o cantitate insemnata de caroten. In sezonul de iarna este util sa se consume fructe proaspete congelate care isi conserva aproape complet bogatia lor in vitamine

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home