Alimentatia in diabetul zaharat

In diabetul zaharat este tulburata elaborarea in pancreas a insulinei necesara asimilarii normale a zaharurilor de catre organism. Boala poate afecta de asemenea ficatul, glandele suprarenale si alte organe.
Medicatia principala in tratamentul diabetului este insulina, si al carei efect face ca diabetul sa inceteze a mai fi o boala periculoasa. Alimentatia terapeutica este totusi necesara in diabet. Dieta bine aleasa da posibilitatea sa se reduca doza de insulina care nu va mai fi data asa de des; in unele forme de diabet, printr-o dieta corespunzatoare, se poate renunta chiar la insulina sau aceasta se poate inlocui cu medicamente care se iau pe gura. Este necesara restrangerea cantitatilor de zaharuri din alimentatie si a cantitatilor de grasimi. Deosebit de important este ca hrana bolnavului sa contina mai multe vitamine.

Cantitatea de zaharuri,  grasimi si alte substante hranitoare din alimentatie este stabilita de medicul curant pentru fiecare bolnav in parte in functie de starea sanatatii lui. Vom da si noi un exemplu de cateva alimente de care puteti sa tineti seama, bineinteles cu corecturile indicate de medic: paine alba 260 g sau paine neagra 400 g; unt 30 g ; mere sau morcovi 200 g; cartofi 300 g; taitei sau macaroane 20 g; un ou; branza 25 g; lapte 250 g; carne sau peste pregatit 100g; varza, castraveti si dovlecei se pot da in orice cantitate. Acest exemplu de dieta contine 100 g proteine, cca. 70 g de grasimi, 300 g zaharuri, rezultand in total 2300 de calorii. Dintre aceste produse se poate alcatui un meniu variat, permitandu-se inlocuirea unor produse prin altele, tinandu-se insa seama de continutul in zaharuri si grasimi.

Zaharul si dulciurile nu trebuiesc folosite. Se poate folosi zaharina, din care se prepara o solutie de 1%, adaugata la bauturi si mancaruri pentru a le da gust. Prelucrarea culinara a produselor este cea obisnuita;  daca bolnavul prezinta tulburari ale functiilor normale ale ficatului, se restrang supele de carne si mancarurile prajite. Foarte util este sucul de macies bogat in vitamina C. Nu uitati de exercitiul fizic, efortul fizic(mers, alergare, mers pe bicicleta, etc), care va ajuta sa eliminati din surplusul de tesut adipos(grasime) si va permite mentinerea unei greutati corporale constante si indelungate in timp.

Click aici pentru a vedea tabelul cu valorile calorice ale produselor alimentare(glucidele, lipidele); acest tabel va ajuta in alcatuirea unui meniu zilnic corect.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home