Paratiroidele

Glandele endocrine - sunt glande lipsite de canal excretor care secreta substante cu structuri chimice caracteristice(hormoni), pe care le elimina direct in sangele capilarelor inconjuratoare. Hormonii secretati de glandele endocrine intervin in reglarea activitatii tuturor organelor si tesuturilor. Impreuna cu sistemul nervos asigura unicitatea organismului si adaptarea la mediu. Hormonii pot produce modificari morfofunctionale importante in diferite organe(tesuturi).

Paratiroidele

Sunt in numar de 4 (2 perechi), cu diametrul de 1 cm, forma ovala si de culoare galbena. Sunt dispuse pe fata posterioara a lobilor glandei tiroide, prinse in tesutul conjunctiv al acesteia, dar au o capsula proprie(unde sunt incluse in parenchinul tiroidei).
Tesutul glandular este format din celule epiteliale dispuse in cordoane (tesutul adipos si tesutul conjunctiv este slab reprezentat).

Paratiroidele secreta hormonul paratiroidian - parahormonul si calcitonina.
1). Parahormonul
- regleaza metabolismul Ca si P
- stimuleaza osteoclastele si destructia tesutului osos prin mobilizarea Ca si P din oase (opreste cresterea osului si topeste matricea osoasa).
- la nivelul rinichiului scade eliminarile urinare de Ca si stimuleaza eliminarile de fosfati.
- actioneaza in corelatie cu vitamina D.

Hiperfunctia paratiroida determina:
- demineralizari osoase dureroase, deformari osoase, fracturi.
- cresteri ale calcemiei cu depuneri de Ca si P in tesuturile moi sau in formarea caliculilor urinari.
- insuficienta paratiroidiana este de multe ori si o consecinta a extirparii sau lezarii chirurgicale a paratiroidelor in cursul operatiilor pe tiroida, provocand tetania, caracterizata prin scaderea calcemiei, cresterea excitabilitatii neuromusculare manifestata prin spasme.
- reglarea secretiei tiroidiene este independenta de controlul nervos si se face printr-un mecanism de feed-back bazat pe concentratia sanguina a calciului ionizat(caderea Ca+ determina hipersecretie hormonala si invers).

2). Calcitonina - este secretata de celule speciale din tiroida si paratiroida. Exercita actiuni antagoniste parahormonului si determina scaderea concentratiei sangvine de Ca si P.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home