Sistemul endocrin - glanda tiroida

Glandele endocrine - sunt glande lipsite de canal excretor care secreta substante cu structuri chimice caracteristice(hormoni), pe care le elimina direct in sangele capilarelor inconjuratoare. Hormonii secretati de glandele endocrine intervin in reglarea activitatii tuturor organelor si tesuturilor. Impreuna cu sistemul nervos asigura unicitatea organismului si adaptarea la mediu. Hormonii pot produce modificari morfofunctionale importante in diferite organe(tesuturi).
Tiroida

Localizare
-cea mai voluminoasa glanda endocrina (18-30grame) situata in regiunea anterioara a gatului inaintea laringelui, traheei in loja tiroidiana. Are forma literei "H" sau de fluture, formata din doi lobi laterali uniti printr-un istm, de la marginea superioara a caruia pleaca in sus lobul piramidal(o prelungire subtire).
-baza de 3-4 cm deasupra sternului;
-varful in dreptul cartilajului tiroid;
-fata mediala in raport cu laringele;
-fata laterala acoperita de muschiul sternocleidomastoidian si muschii subhioidieni.
Structura 
-este invelita intr-o capsula conjunctiva din care pornesc septuri care divizeaza fiecare lob in lobuli;
-lobul glandei tiroide este alcatuit din tesut conjunctiv si epiteliu glandular;
-tesutul glandular este organizat in vezicule mici, mari si mijlocii in diferite etape functionale, numiti foliculi tiroidieni;
-are o vascularizare foarte buna reprezentata de artera tiroida superioara, inferioara si mijlocie; vene care dreneaza sangele in venele jugulare si trunchiul venos branhiocefalic stang; 3 ganglioni simpatici cervicali.
Fiziologia tiroidei
-secreta doi hormoni: tiroxina si tiodotironina care este si cel mai rapid si activ hormon.
-triglobulina este o proteina sintetizata in celule foliculare care contine tirozina(aminoacid) si care sub actiunea iodului anorganic se transforma in hormoni tiroidieni.


Principalele actiuni ale hormonilor tiroidieni:
-stimularea oxidarii tisulare si a consumului de O2 evidentiat de cresterea metabolismului bazal in aproape toate tesuturile (exceptie creier, testicul ,uter);
-cresterea excretiei de azot;
-scaderea sintezei de colesterol;
-cresterea absorbtiei intestinale de glucoza;
-produc iritablilitate, neliniste;
-controleaza dezvoltarea si mentinerea activitatii normale a glandelor;
-controleaza cresterea si dezvoltarea normala a organismului;
-efect calorigen, asigura 35% din caldura organismului;
-secretia de hormoni tiroidieni se face prin control adenohipofizar prin TSH, in functie de concentratia de tiroxina din sange(feed-back).


Insuficienta tiroidiana determina tulburari variate in functie de varsta la care a intervenit:
-la copii determina "cretinismul gusogen" caracterizat printr-o dezvoltare fizica si psihica deficitara, gusa endemica, piele uscata si ingrosata, defecte de dentitie si deformatii osoase, dezvoltarea intarziata a organelor genitale.
-la adulti stimularea anabolismului care determina cresteri in greutate, caderea parului, anemie, senzatie de frig, reactii motorii intarziate, mixedem.
Disfunctia tiroidiana provoaca stimularea catabolismului, scaderi in greutate, hiperfagie, nervozitate, intoleranta la caldura. Forma cea mai obisnuita este boala Basedow sau gusa exoftalmica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home