Nervii membrului superior - note rezumative

Prin notiunea de nerv se intelege un manunchi, fascicol de fibre nervoase situate in afara creierului  si a maduvei spinarii, deci in afara SNC. Este format din axioni - centrifug, motor, dendrite - centripet, senzitive, motorii si  somatice - vegetative.
Nervii spinali - sunt micsti, au doua radacini, anterioara si posterioara cu ganglion spinal. Radacina anterioara este motorie iar cea posterioara este senzitiva. Unirea radacinilor se face inainte de intrarea in canalul intervertebral sau orificiul de conjugare. Sunt 31 de perechi de nervi spinali. Ramurile ventrale mai groase sunt raspandite in peretii laterali si anteriori ai trunchiului, in membre. Numai la nivelul toracelui ramurile anterioare raman izolate; in rest se regrupeaza in plexuri(impletituri).
Omul are urmatoarele plexuri nervoase: somatice, cervical, brahial, lombar, sacral.

Plexul brahial - se realizeaza prin anastomozarea ramurilor anterioare( C5-C6-C7-C8) cu ramura anterioara T1. Aici sunt ramurile terminale si colaterale care inerveaza pielea umarului si membrului superior.
Nervul musculocutanat este: axilar, median, ulnar si radial. Lezarea lor duce la paralizia muschilor sau anestezia(teritoriul cutanat), care este inervat de respectivul nerv. Aceste ramuri ale plexului brahial inerveaza nervii pectorali, nervul subclavicular, subscapular, nervul suprascapular, trapez si nervul dorsal mare(latissim).
Nervul median motor - este pronator si flexor al antebratului si degetelor, opozant, flexor si adductor al policelui; senzitiv: policele si pana la inelar 1/2 radiala la nivelul palmei.
Nervul ulnar senzitiv - tegumentul regiunii anterointerne a mainii 1/2 cubitala de la inelar inspre degetul 5; cel motor: flexor al degetelor, interososi, lombricali.
Nervul radial motor - extensor al antebratului pe brat, supinator. Este antagonist, cu medianul care e pronator si flexor ; senzitiv: fata dorsala a bratului pana la oleocran, fata dorsala a antebratului si a mainii.
Nervul axilar motor - inerveaza muschii deltoid si mic rotund; senzitiv: umarul, regiunea laterala si superioara a bratului.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home