Contractia musculara

Fiziologia si biochimia contractiei musculare

Deosebim trei feluri de muschi:
1. Muschi striati(scheletici sau somatici);
2. Muschi netezi;
3. Muschi striat cardiac.

Muschiul cardiac este un muschi striat dar cu conducere automata. Muschii striati scheletici sunt muschi comandati de scoarta cerebrala si centrii subcorticali din trunchiul cerebral.
Unitatea morfofunctionala a muschiului este unitatea motorie si e formata dintr-un neuron si fibrele musculare pe care le inerveaza. Legatura dintre neuron si fibra musculara constituie placa motorie care reprezinta sinapsa neuro-musculara. Celula musculara striata se numeste fibra musculara, cu un diametru de 10-20 microni, are o sarcolema subtire si o sarcoplasma care contine nuclei, substante energetice, glicogen, acizi grasi. Musculatura se clasifica in muschi saraci in sarcoplasma cum sunt muschii flexori(intervin in eforturile dinamice, care produc contractiile rapide si obosesc repede), si muschii bogati in sarcoplasma care sunt muschii extensori(intervin in eforturi statice, au contractii lente si de lunga durata, obosesc greu).
Miofibrilele - In sarcoplasma se gasesc proteine organizate in miofilamente de miozina si actina. Miofibrilele au lungimea celulei si un diametru de un micron. Unitatea morfofunctionala a miofibrilei este sarcomerul, format din actina si miozina.
Contractia musculara are la baza sarcomerul, iar contractia este un fenomen electric de contractie a fibrelor de actina intre cele de miozina incarcate pozitiv.

Compozitia chimica a muschiului:
-apa 75%
-proteine 20%
-alte substante 5%
Proteine: contractile(miozina, actina, octomiozina, tropomiozina), si necontractile(mioglobine si enzime).
Alte substante: ATP, ADP, fosfocreatina, uree, creatinina, acid lactic, colesterol, glicogen.

Contractia izometrica, izotonica si auxotonica
Contractia izometrica - reprezinta cresterea tensiunii din muschi. Contractia izometrica intervine in mentinerea pozitie statice. In acest caz sarcomerele nu se ingusteaza si nu se produce lucrul mecanic. Are loc transformarea energiei mecanice in caldura.
Contractia izotonica - este dinamica si se foloseste in mers si alergare.
Contractia auxotonica - reprezinta contractii care au loc prin impingerea unei forte in crestere(haltere, lupte, box).

Reprezinta starea usoara de contractie permanenta in repaos. Deosebim trei feluri:
1.Tonusul de repaos
2.Tonusul de postura(muschii cefei, santurilor vertebrale, abdomenului care intervin in pastrarea pozitiei ortostatice);
3.Tonusul muscular de sustinere, cu rol in contractiile statice de forta.
Muschii care intervin in astfel de cazuri sunt muschi bogati in citoplasma si mioglobina. Tonusul este determinat de stimuli care vin de la proprio-receptorii din muschi si tendoane si apoi ajung la neuronul motor din cornul anterior care prin axul sau trimite impulsul muschilor striati. Copilul pana la 8 ani are tonus de repaos bun dar cel de postura este slab(isi schimba frecvent pozitia). Tonusul de postura se numeste si tonus de atitudiune. Creste la 9-10 ani si pana la pubertate 14-15 ani. In aceasta perioada exista pericolul tulburarilor de atitudine care poate duce la cifoze, lordoze, etc.
Forta
Este o calitate a muschiului si tine de numarul de unitati motorii antrenate. Forta creste prin antrenament dar se pierde in cazul stimulilor slabi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home